Most, hogy többi cikkünkből már megismerkedett a Canola fogalmával, biztosan felmerül Önben is a kérdés; Mégis hogyan profitálhatunk ebből a csodálatos növényből?
A Canola szerencsére számos végfelhasználási móddal bír, mely a piac széles spektrumának előnyére válhat. Legyen szó ipari felhasználásról vagy konyhai környezetről, nem szabad kiaknázatlanul hagyni a Canola nyújtotta előnyöket.
1. Élelmiszeripar
A Canola Olaj semleges ízének és illatának köszönhetően nem befolyásolja a végtermékek ízprofilját, teret hagy az eredeti ízek érvényesülésének.
A hagyományos Canola olaj 242°C-ra melegíthető füstölés vagy jelentős transzzsírsav-képződés nélkül, így ideális mélysütéshez, illetve ipari volumenű felhasználásra. A magas olajsavtartalmú Canola olaj még stabilabb, 246°C füstölési ponttal rendelkezik – ez magasabb, mint szinte az összes többi étkezési olajé, beleértve a mogyoróolajat is.
A Canola olaj használata hozzájárul a termékek ideális állagának előállításához és megőrzéséhez is. A hosszabb szavatossági idő előnyét élvezhetjük legyen szó snack és chipsgyártásról, szószokról és öntetekről, fagyasztott készételekről, húsiparról, vagy akár tejipari termékekről. Emellett nem szabad megfeledkeznünk a kiváló emulgeáló képességéről sem, mely szószoknál és önteteknél elengedhetetlen.
2. HORECA (szállodák, éttermek, catering)
A Canola kiváló élelmezési tulajdonságai miatt egyre nagyobb szerepet kap a gasztronómiában. Magas füstölési pontjuknak és hosszú élettartamuknak köszönhetően a Canola fritőzolajok tökéletes kompromisszumot nyújtanak a minőség és a gazdaságosság között.
A Canola fritőzolajok ~ 50 órás sütési teljesítményükkel a legmodernebb nagykonyhai, éttermi elvárásoknak is megfelelnek, míg a High Oleic változatok elérhetik a 100 órás teljesítményt is. Ennek hatására olajunk több ideig felhasználható, ezáltal drasztikusan csökkenthetjük költségeinket. Összehasonlításképpen a napraforgóolaj 10-12, a pálmazsír 20-25 órát bír azonos körülmények között.
Természetesen az egészségi előnyökről sem szabad megfeledkeznünk. A Canola olaj fele annyi telített zsírsavat tartalmaz az olíva- illetve szója olajokhoz képest, ezért kifejezetten szívbarát megoldásnak mondható. Emellett a legmagasabb növényi alapú omega-3 zsírtartalommal bír az összes hagyományos főzőolajjal szemben. Többek között ezekért az attribútumokért is ajánljuk olyan vendéglátó egységek figyelmébe, ahol a minőség mellett az egészség is előtérben áll.
3. Pék és cukrászipar
Süteményeik és pékáruink a Canola olaj segítségével puhábbak, omlósabbak maradhatnak hosszabb időn keresztül. Felmerül a kérdés, minek köszönhető ez pontosan?
- Az olaj vízkiszorító hatása miatt termékeink kevésbé száradnak ki:
- A Canola olaj hidrofób, ezért a tészta víztartalmának egy részét bezárja a morzsaszerkezetbe. Ez lassítja a nedvességvesztést sütés közben és tárolás során is, melynek köszönhetően a puha, omlós állag tovább fenntartható.
- Gluténfejlődés korlátozása
- A liszt fehérjéit (glutén) részben bevonja az olaj, így kevesebb gluténháló tud kialakulni. A túl erős gluténszerkezet rágós és száraz érzetet adhat, a Canola olaj használata ezt mérsékeli.
- Keményedési (staling) folyamat lassítási
- A sütés után a keményítő szerkezete lassan kristályosodik (retrogradáció), amitől a sütemények és kenyerek szárazabbá, morzsásabbá válnak. A zsiradékok, főleg a vékony telítetlen zsírsavakban gazdag olajok, mint a Canola lassítják ezt a folyamatot, így a termék tovább marad puha.
- Egyenletes morzsaszerkezet
- Az olaj a levegőbuborékok körül is stabilizáló réteget képez a sütés során, így a morzsa finomabb, egyenletesebb lesz. Ez nem csak a termékek fizikai megjelenését, hanem a szájérzetet is befolyásolja.
- Szájérzet Javítása („mouthfeel”)
- A folyékony zsiradék kenő hatással bír: a morzsa részecskéi között könnyebben mozog, így omlósabbnak érződik az étel fogyasztáskor, még akkor is, ha a víztartalom már szignifikánsan csökkent. Ez pszichoszenzoros hatás is: a zsír jelenléte gazdagabb, teljesebb ízélményt kelt.
4. Kozmetikai- és személy higiéniai ipar
A Canola Olaj az élelmezési szektoron kívül számos más iparágban is megállja helyét. Kiváló bőrpuhító és hidratáló összetevő krémekben, testápolókban a magas olajsav és linolsavtartalmának köszönhetően. Gazdag E-vitaminban, amely segíti a bőr öregedésének lassítását. A Canola olaj nem tömíti el a pólusokat (nem komedogén), ezért a Canolát tartalmazó kozmetikumok alkalmasak lehetnek érzékeny bőrre, illetve aknéra.
5. Ipari kenőanyagok és Vegyipar
Mivel a Canola olaj növényi alapú nyersanyag, ezért környezetbarát alternatívául szolgálhat petrolkémiai olajokkal szemben. Olyan területeken, ahol magas a környezetszennyezési kockázat az olajszivárgás miatt, illetve ahol biológiailag lebomló folyadékra van szükség a környezetvédelmi előírások miatt a Canola olaj kiváló alternatívául szolgálhat.
A kenőanyagokon túl a Canola szintén alkalmazható polimerek, műanyagok, illetve felületaktív anyagok előállítására.