Egy kis tudomány: High Oleic olajok

Avagy miért tudnak sokkal többet, mint a hagyományos zsiradékok?

Azaz: 90 óra sütési teljesítmény összehasonlítva a napraforgó 10 órájához, a pálmazsír 20 órájához, a hagyományos Canola 50 órájához képest.

És transzzsírmentes.

1. A transzzsírsavak megismert élettani negatív hatásai arra kényszerítették a világ nagy olajfeldolgozó vállalatait, hogy újabb technológiákat (pl. interészterezés) fejlesszenek ki jobb és jobb zsiradékok előállítására. A gasztronómiában használt olajak tulajdonságainak elemzése vezetett arra a következtetésre, hogy legegyszerűbben a növények nemesítésével (canola-repce, szója, napraforgó, stb.), a könnyen bomló zsírsavak mennyiségének csökkentésével tudnak egészségesebb és hatékonyabb olajakat kinyerni.

2. A High Oleic kifejezés azt jelenti, hogy a nemesített növényből kinyert olajban már magasabb a telítetlen zsírsavak aránya (nagyobb mint 70 %), mint a nemesítés előtt (61%). A Turbó Fritőzolaj esetében ráadásul ez az érték 81%, ami különösen kiemelkedő!

3. Miért tud többet a High Oleic? A magas telítetlen zsírsavtartalom azt jelenti, hogy olyan zsírsavakat tartalmaz az olaj nagy mennyiségben, amely jobban tűri a magas hőmérsékletet (értsd. 200-220 °C feletti), így az olaj nem ég meg és tovább megőrzi stabilitását.