A Canolával találkozhatunk a sárgálló lankákon, boltok polcain olaj formájában, vagy akár házikedvenceink ételének csomagolásán hozzávalóként. Ha azonban azt gondolja, hogy az olaj az egyetlen termék, ami Canolából készül, érdemes tovább olvasni!
A Canola hatása mindennapjainkra néha nehezen meghatározható, ezért inkább tegyük fel a kérdést:
Milyen lenne a világ Canola nélkül?
Sokkal kevesebb üvegházhatást okozó gázt szűrnénk meg
Mivel a Canola gyökerei más terméseknél jóval mélyebbre futnak, kifejezetten jó képességekkel rendelkeznek a légkörből a szén-dioxid kivonására, és az földalatt tárolására. Valójában a Canola felelős a 2005 óta megkötött szén-dioxid 70%-áért. Hogy ezt perspektívába helyezzük, repce és más Kanadában termesztett növények nélkül évente további 11 millió tonna üvegházhatású gáz kerülne a légkörbe, ami azt jelentené, hogy 341 millió fát kellene ültetnünk ennek ellensúlyozására!
Kevesebb ínycsiklandó falat
A repceolaj hatalmas szerepet játszik a világ konyháiban, élelmiszertermékeiben és éttermeiben, mivel előnyös zsírsavösszetétele, könnyű íze és állaga, megfizethetősége, valamint magas hőtűrése ideálissá teszik a mindennapi használatra.
Repceolaj nélkül búcsút mondhatnánk a csábító brownieknak és a tökéletesen ropogós sült krumplinak. A kedvenc salátaöntetünk? Attól is elbúcsúzhatnánk. Éjszakai nassolás vagy meccsnézős snackek, mint a Doritos? Azoktól is búcsút inthetnénkl! Ráadásul a canola olaj az egyik legegészségesebb főzőolaj, mivel 0 gramm transzzsírt tartalmaz, és a legalacsonyabb telített zsírtartalommal rendelkezik az összes gyakran használt étolaj közül.

A repcedara – amely a repce feldolgozásának mellékterméke – fontos összetevője az állateledeleknek, mivel fenntartható módon biztosít 36%-os nyersfehérje-tartalmat. Repce nélkül házi kedvenceink étrendje kevesebb fehérjét és energiát tartalmazna, ami kevesebb aktivitáshoz vezethetne.
Kevesebb tej repce nélkül
A haszonállatok szempontjából a repcedara különösen hasznos, mivel növeli a tejhozamot a tejelő szarvasmarháknál, miközben csökkenti a metángáz-kibocsátást is. Ez hozzájárul a tej előállítási költségeinek és a környezeti terhelésének csökkentéséhez. Repce nélkül a tejtermelők akár napi 1 literrel kevesebb tejet kapnának tehenenként – ez nagyjából öt pohár tejet jelent, amely így nem kerülne a háztartásokba.
